2 Април - Международен ден на АУТИСТА

аутизъм лого
02.04.2012 / 12:46

Аутизмът е най-общо разстройство на мозъка. Повечето лекари го определят по-скоро като състояние, а не като заболяване. Хората с аутизъм имат проблеми с комуникацията и социалните отношения. Също така може да имат нетипични: начин на поведение, интереси, движения.

 

Има 5 вида аутизъм. Най-често срещаните са следните три:

- класически аутизъм

- синдром на Asperger – по-леката форма

- PDD-(NOS) (Not Otherwise Specified – неспецифицирано по друг начин ) – използван да опише групата от децата, които не се вписват в останалите видове аутизъм

По-рядко срещаните са следните 2:

 

-синдром на Rett – неврологично разстройство, което е по-често срещано при момичетата. Включва проблеми с движението и речта, заедно с останалите характерни симптоми за аутизма.

 

-детско дезинтегриращо разстройство - най-тежката форма на заболяването, при която детето губи повече физически, езикови и социални умения отколкото при останалите форми.

 

Симптомите на аутизма обикновено първо се проявяват при прохождащи деца, но само половината от тези деца биват диагностирани преди да влязат в детска градина.

 

Синдромът на Rett се проявява в резултат на генетична мутация. Причините за другите видове остават неясни, въпреки многобройните изследвания. Някой учени смятат, че тези форми са генетични, докато други доказателства сочат, че причината за заболяването е инфекция или токсин от околната среда. Някои лекари смятат, че аутизмът може да се прояви при мозъчна травма или мозъчно нарушение, което настъпва по време на вътреутробното развитие или по време на ранно детство. Други имат доказателства, че заболяването е резултат от нетипични нива на химични съединения, наречени невротрансмитери, като допамин и серотонин, които предават нервните сигнали между клетките.

 

Аутизмът засяга 6 на всеки 1000 деца - от всички расови, етнически и социални сфери. Всички видове, с изключение на синдрома на Rett, са от 3 до 4 пъти по-често срещани при момчета, отколкото при момичета.

 

В 11 СОУ екипа от Ресурсен център изработиха табло и раздадоха брошури и символи, с които отбелязаха Деня.

 

Брошурата можете да изтеглите от тук:

https://docs.google.com/open?id=0B2l1pSyeR0S7SWRsMEJVckNUazZ5NUtXX1A4SWpfUQ

Още снимки от новината

табло

 

 
 

Copyright © 2008-2018 СУ"КОНСТАНТИН КОНСТАНТИНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев